Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Ünal SANDAL
Ünal SANDAL
31920OKUNMA

Akıllı Telefonlar İçin Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?

Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen akıllı telefonlar artık herkes için bir lüksten ziyade gereksinim olmuştur.

Bu telefonlar bir iletişim aracı olmanın yanında mobil uygulamalar ile sağlık, eğitim, spor ve daha birçok alanda kullanıcılarına farklı kullanım alanları sunmaktadır. Akıllı telefonların piyasaya sürülmesiyle kullanıcılar hem bu telefonlara hem de satın aldıkları uygulamalara ödeme yapmaktadır.

Peki, ödediğimizin tutarların ne kadarını devletimize vergi olarak veriyoruz?

Biz bu yazımızda ithalatçı firmalar ve üretici firmaların ülkemizde satışa sunduğu akıllı telefonlar için ne kadar vergi ödüyoruz bunu inceleyeceğiz. Kişilerin yurtdışından getirdikleri telefonların vergisel boyutları farklı olduğu için ayrı bir yazı konusudur.

Ülkemizde satılan akıllı telefonlar üzerinden devlete Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve TRT Bandrolü olmak üzere üç ayrı vergi ödemekteyiz.

Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ise cihazlar üzerinden değil hizmetler üzerinden alınmaktadır. Ayrıca cep telefonları gümrük vergisinden muaf olup yukarıda sayılan vergilerin oranları ise şu şekildedir.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV): %25
Katma Değer Vergisi (KDV): %18
TRT Bandrolü: %6

Yukarıdaki oranlara baktığımızda cep telefonları üzerinden oran olarak en fazla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alındığını görüyoruz. Bunu % 18 ile KDV ve %6 ile TRT bandrolü takip etmektedir.

Daha önce sadece radyo ve televizyon alıcısı olan cihazlarda kullanılan bandrol uygulaması 28 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile kapsamı genişletilerek cep telefonları da bu kapsama alınmıştır.

Ayrıca burada bilmemiz gereken önemli bir hususta ÖTV’de uygulanan asgari tutar uygulamasıdır. Normalde ÖTV matrahının %25 ile çarpılması sonucu bulunan tutarı devlete ödüyoruz ama bu tutar 160 TL altında bir tutar çıkar ise asgari tutar olan 160 TL’yi (2016 yılı için) vergi olarak ödüyoruz. Bu da demek oluyor ki 1 TL’ye bir telefon alsak dahi 160 TL (2016 yılı için) ÖTV ödüyoruz.

Burada tüketicinin bilgi çağında bilgiye ulaşmasını zorlaştıran en önemli vergisel uygulamalardan bir diğeri ise vergi oranlarının sadece cihazın maliyet bedeline uygulanmasıyla kalınmayıp aynı zamanda vergi üzerinden vergide alınmasıdır.

Daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse; TRT Bandrolü ilk olarak ÖTV’nin matrahına giriyor ardından ÖTV ile birlikte KDV matrahına ekleniyor, bu durumda tüketici verginin de vergisini ödemiş oluyor.

Şimdi küçük bir hesaplama ile 3000 TL ye aldığımız bir telefon için toplamda ne kadar vergi ödemekteyiz bulalım.

Akıllı Telefonlar İçin Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?
*Bayi karı da maliyet bedeline dâhil edilerek hesaplamalar yapılmıştır.

Yukarıda yaptığımız hesaplamada da gördüğümüz gibi 3000 TL’ye bir telefon aldığımızda 3.000 TL’nin 1.080,97 TL’sini devlete vergi olarak ödemiş oluyoruz ve telefonda ki vergi yükü ise %36 oluyor.

Bilgi çağını yaşadığımız bu yüzyılda bilgiye erişimin önemi her geçen gün artmaktadır. İnsanların bilgiye ulaşıp onu işlemesi ve yeni şeyler üretmesi toplumların kalkınması için büyük önem arz etmektedir.

Hükümetler insanların bilgiye erişimini kolaylaştırmalı gerekirse bilgiye erişim araçlarından daha az vergi almalıdır. Yerli telefonlarda taksit kısıtlamasının kaldırılması ve teknoloji üreten firmalara yapılan vergisel teşvikler bilgi üreten bir toplum olmamız yolunda atılan güzel adımlardandır.

Burada devletimiz kadar bizlerin de bazı sorumlulukları vardır. Kullandığımız akıllı telefonları sadece bir iletişim ve eğlence aracı olmasının da ötesin de bu cihazları daha verimli kullanmamız gerekmektedir. ABD Başkanı Barack Obama’nın da dediği gibi;

“Sadece yeni bir bilgisayar oyunu almayın, bir tane de siz yapın.

Sadece yeni çıkan uygulamayı indirmeyin, tasarlamasında yardımcı olun.

Sadece telefonunuzla oynamayın, onu programlayın.”

Yorumlar

  • M
    Muhittin yalıyan
    Çok yararlı bir site teşekkür ediyorum.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor