Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
6466OKUNMA

Tıbbi Gereklilik Nedeniyle Kürtaj Yapılan Kadın Analık Sigortasından Yararlanabilir mi?

Bu yazımızda, kürtaj (gebeliğin sonlandırılması) durumunda kadın sigortalıların analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği alıp alamayacakları sorusunu ele alacağız.

Sorunun cevabına geçmeden önce analık sigortasından kadın sigortalılara sağlanan geçici iş göremezlik ödeneği hakkında bilgi sunalım:

Sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta (112 gün) süresince çalışmadığı her gün için kendisine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Çoğul gebelik halinde bu sürelere 2 hafta ayrıca ilave edilmektedir.

Sigortalı kadına doğumdan sonra  tekil gebelikte  (8hafta)  56 gün, çoğul gebelikte (10hafta) 70 günden fazla analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenemeyeceğinden, 56 veya 70 günden fazla istirahatli kaldığı sürelere ait ödenen geçici iş göremezlik ödenekleri hastalık sigortasından ödenecektir. Hastalık sürelerine ait ayrıca sağlık tesisleri tarafından istirahat raporu düzenlenmesine gerek bulunmamakta olup analık sigortasından düzenlenen rapor içerisinde bu sürelerin belirtilmesi yeterli olacaktır.

Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir.

Analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanmak için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin SGK’ ya bildirilmiş olması gerekmektedir.

Gebeliğin sonlandırılması (kürtaj) halinde, kadın sigortalının analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği alıp alamayacağı, gebeliğin tıbbi gereklilik nedeniyle veya tıbbi gereklilik haricinde sonlandırılması durumuna göre değişmektedir.

Şöyle ki;

Tıbbi gereklilik nedeni ile gebeliğin sonlandırılması (kürtaj) sonucu istirahati uygun görülen sigortalı kadına analık sigortasından,

Tıbbi gereklilik haricinde  gebeliğin sonlandırılması (kürtaj vb.) sonucu  istirahat verilen sigortalı kadına ise hastalık sigortasından,

Geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

Burada şu soru akla gelebilir; analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği almak ile hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği almak arasında ne fark var?

Analık sigortasından yukarda izah edildiği üzere,  sigortalıya asgari 16 hafta  (112 gün) istirahat verilmesi ve istirahat süresince  geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi gerekmektedir.

Hastalık sigortasından ise sigortalıya istirahat raporunda belirtilen istirahat süresince geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. 

Sonuç olarak, tıbbi gereklilik nedeni ile gebeliğin sonlandırılması sonucu istirahati uygun görülen sigortalı kadına analık sigortasından, tıbbi gereklilik haricinde istirahat verilen sigortalı kadına ise hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

Kaynak; 5510 sayılı Kanun 18.madde
SGK 2016/21 Genelge.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor