Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
2133OKUNMA

Sözleşme İşçinin Görev Yerinin Değiştirilmesi İçin Yeterli midir?

İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. (İş Kanunu madde 22)

İşveren, iş sözleşmesi ile işçiyi başka şehirde görevlendirme konusunda işçinin onayını almış ise bu yetkisini iyiniyetli kullanmak zorundadır. Söz gelimi işçiyi istifaya zorlamak için görev yerini değiştiremez. İşçinin görev yerini ancak işten kaynaklanan zorunlu nedenle değiştirmek istediğini kanıtlamak mecburiyetindedir. İşveren, yönetim hakkını kullanırken iyiniyetli olduğunu ve işten kaynaklanan zorunlu nedenlere dayanarak çalışma koşullarında değişikliğe gittiğini ispat edememesi halinde işçinin iş sözleşmesinde başka ilde çalışmaya onay vermesi görev yerinin değişikliği için geçerli sebep değildir.

Konuya ilişkin emsal Yargıtay Kararı:

“Somut olayda, davacının görev yerinin değiştirilmesinde İş Kanununun 22. maddesindeki prosedüre uyulmuşsa da, davacının görev yeri değişikliğinin işin gereklerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı, zorunluluk arz edip etmediği, işverenin yönetim hakkını iyiniyetli kullanıp kullanmadığı hususları araştırılmamıştır.

Mahkemece yukarıdaki yasal düzenleme ve ilkeler doğrultusunda işverenin görev yeri değişikliğinin zorunluluktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı, yönetim hakkının iyi niyetle kullanılıp kullanılmadığı araştırılmadan eksik inceleme ile davanın reddine karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.”

Sonuç, işyeri görev yeri değişikliği geçerli nedene dayanmadığı için istifaya zorlanan işçinin işe iade davası açma hakkı vardır. En az 30 kişinin çalıştığı işyerinde 6 ay kıdemi olan işçinin işe iade davası açması mümkündür. Söz konusu 30 çalışan ve 6 ay kıdem koşullarını haiz olunmaması durumunda işe iade davası açılamaz. Buna karşılık kötü niyet tazminatı davası açılabilir.

(5.11.2013 tarih, Esas No. 2011/38778 Karar No. 2013/28244 Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Çalışma ve Toplum)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor