Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
1157OKUNMA

Sosyal Güvenlik ve İş Mevzuatı Açısından Suriye Sorunu

Bir diktatörden ve acımasız bir iç savaştan kaçtılar. Dalga dalga yüzbinlerce çoluk çocuk ülkemize sığındılar.  Onlara devasa kamplar yaptık. Çoğu kamp hayatı yerine, çalışarak aileleri birlikte ev düzeni kurmayı tercih ettiler. Ucuz ve kayıt dışı Suriyeli işgücü böyle doğdu.

Geçici koruma statüsü;

Suriyelilere geçici koruma statüsü verdik. Geçici koruma statüsünün usul ve esaslarını belirleyen, ‘’  Geçici Koruma Yönetmeliği’’ 22.10.2014 tarihinde yayımlandı.

Ancak, Yönetmeliğin 29. maddesine göre, Suriyelilere verilen geçici koruma kimlik belgesi çalışma izni yerine geçmemektedir.

Buna karşılık, 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” 89. madde uyarınca mülteci veya ikincil koruma statüsüne alınan yabancılara verilen kimlik ise, çalışma izni yerine de geçmektedir.  

Kayıt dışı Suriyeli çalıştırma
Çalışma izni olmaması 2015 yılı için 8.381 TL idari para cezası, işe giriş bildirgesinin verilmediğinin tespit edilmesi kişi başına 2 aylık asgari ücret idari para cezası ve verilmeyen prim ve hizmet belgesi için, 2 aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

İzin ve bildirim

  • Geçici koruma kimlik belgesine sahip Suriyeli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına müracaat ederek çalışma izni alacaktır.
  • Çalışma belgesinde yazılı izin tarihinin başlangıcından itibaren 30 gün içinde, işveren tarafından işe giriş belgesi ve aylık prim hizmet belgesi Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilecektir.

(Detay bilgi için SGK 2014/5 sayılı Genelgeden yararlanabilirsiniz. )

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor