Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
2115OKUNMA

Memur Ücretsiz İzinde İş Kazası Geçirirse?

Devlet memurlarına 657 sayılı Yasa’nın 108’inci maddesi uyarınca uzun süreli ücretsiz izin verilebilmektedir. Örneğin, memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

Öte yandan, aynı Yasa’nın 28’inci maddesine göre, memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.

Peki, devlet memuru bu yasağa rağmen ücretsiz izinde, özel sektörde çalışırsa ve iş yerinde iş kazası geçirirse ne olacak? SGK’ ya bildirim ve işverenin mesuliyeti var mı? İş kazasından dolayı iş göremezlik ödeneği verilecek mi?

5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalılardan 657 sayılı Kanun ve ilgili personel mevzuatı gereğince ücretsiz izne ayrılanların kadroları ile ilişikleri devam ettiğinden, bu sürelerde Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) veya (b) bendi, 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesi kapsamında zorunlu sigortalı ya da isteğe bağlı sigortalılık kapsamında sigortalı sayılmalarına ve prim ödemelerine imkân bulunmamaktadır.

Bu nedenle, ücretsiz izinde SSK veya BAĞ-KUR kapsamında çalışan devlet memurunun bu iş yerlerindeki çalışmaları SGK açısından geçersiz olup, SGK’ ya bildirim de bulunulması söz konusu değildir. Bu iş yerinde iş kazası geçiren devlet memuru kısa vadeli sigorta prim kolları yardımlarından yararlanamaz.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor