Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
2711OKUNMA

Memur Hastalık İzninde İyileşmezse?

Merak edilen konulardan biri de, memurların uzun süreli hastalık izinlerinin emeklilik açısından yaratabileceği sonuçların neler olabileceğidir.

İşte bu mevzudaki sorular ve cevapları;

1-Azami hastalık izin süresi ne kadar?
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine;

Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.

İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, yukarda belirtilen süreler kadar uzatılır.

2-Süresiz hastalık izni var mı?
Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.

3-İzin süresi sonunda iyileşmezse?
Memurun hastalığının uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık olması halinde en fazla 36 ay, diğer hastalık hallerinde ise en fazla 24 ay hastalık izni verilmesi gerekmekte olup,  memurun bu sürenin sonunda iyileşememesi halinde, hakkında malulen emeklilik hükümleri uygulanmaktadır.

4-Malullük aylığı koşulları nelerdir?
Memurun hastalığının uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık olması halinde en fazla 36 ay, diğer hastalık hallerinde ise en fazla 24 ay hastalık iznini kullanmasına rağmen iyileşememesi durumunda kendisine adi malullük aylığı bağlanması için aşağıdaki koşullara haiz olması gerekir.

2008 yılının Ekim ayı başından önce memuriyete girenin, en az 10 yıl fiili hizmetinin bulunması veya herhangi bir şekilde kazancı olmayıp, başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede malul durumda olması halinde ise, en az 5 yıl fiili hizmetinin bulunması,

2008 yılının Ekim ayı başından sonra ilk defa memuriyete girenin, en az on yıldan beri sigortalı bulunup, adına toplam olarak 1800 gün sigorta primi bildirilmiş olması veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul durumda olması halinde ise, sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün sigorta primi bildirilmiş olması, 
Şartları aranır.

5-Malullük aylığı dışında seçenek var mı?
Tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamayacak duruma giren memurlar  ile personel kanunlarına göre kullanmış oldukları raporlar neticesinde sıhhi izin sürelerini dolduranlar haklarında malullük ile ilgili hükümler uygulanmaksızın, malullüklerinin yapılmasına engel teşkil etmediği başka görevlere tayin edilmeyi isteyebilirler.

6-Sonradan sağlığını kazanırsa?
Gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve malulen emeklilik aylığı hakkını  elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.

Bütün memurlara sağlık ve esenlik dileklerimizle.

 Kaynak 657 sayılı Kanun madde 105,  5434 sayılı Kanun madde 31,  44 , 5510 sayılı Kanun madde 25, geçici madde 4.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor