Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
1334OKUNMA

Vatandaşlar 2 Milyar ABD Dolarını TL’ye Çevirdi

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan İzmir’in Tire ilçesinde yaptığı konuşmada, çağrı yaptığı günden itibaren vatandaşlarımızın yaklaşık 2 milyar ABD Dolarını Türk Lirasına çevirdiğini kaydetti.

Ve Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında bu vatandaşlarımıza şükranlarını iletti.

Dolar bozduran kurumlar

Öte yandan geride bıraktığımız haftada medyaya yansıyan haberlerde sadece vatandaşların değil bazı kurum ve kuruluşların da Dolarlarını Türk Lirasına çevirdiği ifade edildi.

Bu zor günlerde kurum ve kuruluşların dövizlerini bozdurması vatandaş nezdinde takdirle karşılanırken, Dolar cinsinden borcu ya da yükümlülüğü olmayan kurumların hâlâ neden ellerinde Dolar tuttukları pek de anlaşılamadı.

Dolarizasyon

İşte yukarıdaki sorunun cevabında hemen ekonomi bilimi devreye giriyor ve “Dolarizasyon” ya da “Kısmi Dolarizasyon” kavramı gündeme geliyor.

TC Merkez Bankası eski başkanlarından Sayın Süreyya Serdengeçti 2005’te Eskişehir’de yaptığı bir sunumda kısmi dolarizasyonu; bir ülkede ekonomik birimlerin, yüksek enflasyon ortamında ulusal paranın değer kaybından korunmak amacıyla, ulusal para cinsinden finansal varlıklar yerine yabancı para cinsinden finansal varlıkları seçmeye başlaması olarak tanımlamış.

Öte yandan TÜİK verilerine göre 2004-2015 aralığında Türkiye’nin 12 aylık TÜFE ortalaması %6,25 ila %10,44 arasında değişmiş.


Kaynak: www.tuik.gov.tr

Sayın Serdengeçti’nin verdiği tanımla, TÜİK’in enflasyon verilerini ve kurum/kuruluşların döviz bozdurma davranışlarını bir arada değerlendirdiğimizde görüyoruz ki; kurum ve kuruluşlarımız “yüksek enflasyon dönemindeki davranışsal ekonomi” psikolojisinden henüz çıkamamışlar.

Yüzde onun altındaki enflasyonda bile birikimlerini hâlâ ABD Dolarına bağlamışlar.

Yeni normal

Türkiye Kalite Derneği-KalDer olarak bu yıl ki Kalite Kongremizin teması “Yeni Normal”di.

Anlaşılan o ki; geride kalan yıllarda kurum ve kuruluşlarımız, davranışsal ekonomi pratiğinde, enflasyon konusunda yeni normale pek de alışamamışlar.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor