Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

İmdat TÜRKAY
İmdat TÜRKAY
5946OKUNMA

2016’da Dünyada ve Türkiye’de İnternet/Sosyal Medya Kullanımı

Ocak/2016 tarihinde We Are Social tarafından “Digital in 2016” Raporu yayınlandı. (http://wearesocial.com/uk/special-reports/digital-in-2016, 27 January 2016, “Specal Reports”) Global alanda faaliyet gösteren dijital pazarlama ajansı We Are Social, 2015 yılının internet ve sosyal medya kullanım istatistiklerini açıkladı. Raporda dijital, sosyal ve mobil mecralara hakim olan trendler ve kullanıcı sayıları hakkında önemli bilgiler bulunuyor. Global Web Index verileri ile hazırlanan Rapor, Türkiye de dahil olmak üzere 30 ülkenin internet kullanıcı istatistiklerini içeriyor. Dünyadaki toplam nüfus içinde internet ve sosyal medya kullanımı ile cep telefonu kullanımına ilişkin veriler şöyledir.



Digital’in 2016 Raporuna göre;

  • 7.395 Milyar olan Dünya nüfusundan internete bağlanan insan sayısı 3.419 milyar.
  • Dünyada, sosyal medyayı aktif olarak kullanan kişi sayısı 2.307 milyar.
  • Dünyada mobil cihaz kullanıcısı sayısı 3.790 milyar.
  • Mobil cihaz üzerinden sosyal medyayı kullananların sayısı ise 1.968 milyar.

    Mobil cihaz kullanıcılarının yarısından fazlası sosyal medyaya cihazları ile bağlanıyor. Bu verilerden yola çıkarak internetin ve mobil cihazların hayatımızın merkezinde olduğu ve önümüzdeki yıllarda da bu durumun değişmesinin zor olacağı sonucuna varabiliriz. Evet, internet, cep telefonu ve sosyal medya araçlarını biz bulmasak da internet ve sosyal medya kullanımında gerçekten de çok iyi bir durumdayız. İnternet ve sosyal medya kullanımında Ülke olarak gerçekten çok ilginç verilere sahibiz. Özellikle, 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle de Türkiye’de 4.5G dönemi resmen başladığını ve 4.5G ile 3G'ye göre internette 10 kat daha fazla hızla işlem yapılabileceğimizi dikkate alırsak, Ülke olarak internet ve sosyal medya kullanımında çok daha ileri gideceğimiz kesin gibi. We Are Social tarafından yayınlanan “Digital in 2016” Raporunun Türkiye ile ilgili bölümünde, İnternet ve Sosyal Medya Kullanıcı İstatistikleri 2016 verileri şöyle olmuştur;

  • 79.14 Milyon insanın yaşadığı Türkiye’de, internete bağlanan kullanıcı sayısı 46,3 milyon.
  • 46.3 Milyon internet kullanıcısından sosyal medyayı aktif olarak kullananların sayısı 42 milyon.
  • 42 Milyon sosyal medya kullanıcısının 36 milyonu mobil cihaz üzerinden bağlanıyor sosyal medyaya.
  • İnternet kullanıcılarının %77’si her gün online oluyor, %16’sı ise haftada en az bir kez internete bağlanıyor.
  • Web trafiğinin %51’i diz üstü ve masaüstü bilgisayarlardan, %45’i mobil cihazlardan ve geri kalanı ise tabletler üzerinden gerçekleşiyor.
  • Sosyal medya mecralarının kullanımında ilk sırada %32 ile Facebook, %24 ile WhatsApp, %20 ile Facebook Messenger, %17 ile Twitter, %16 ile Instagram takip ediyor. Daha sonra ise Google+SkypeLinkedinViber ve Vine geliyor.
  • Türkiye’deki Facebook kullanıcılarının %37’sini kadın, %63’ünü ise erkek kullanıcılar oluşturuyor. Facebook kullanıcılarının %36’sı ise 20-29 yaş arasındaki kişilerden oluşuyor.

    2015 Yılı İnternet ve Sosyal Medya Kullanıcı İstatistikleri, 2014 Yılı Raporuyla kıyaslandığında Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının %5, aktif sosyal medya kullanıcısının %11, mobil kullanıcı sayısının ise %2 oranında arttığı görülmektedir.

Sonuç olarak dijital pazarlama ajansı We Are Social, 2016 yılı için küresel ve lokal dijital istatistikleri içeren “Digital in 2016” adlı 537 sayfalık Raporunda; dijital, sosyal ve mobil mecralara hakim olan son trendler ve kullanıcı sayıları hakkında önemli bilgiler bulunuyor. Global Web Index verileri ile hazırlanan Rapora göre dünya genelinde 3,419 milyar insan internete bağlanıyor ve 2,307 milyar kullanıcı aktif olarak sosyal medyada yer alıyor. Dünyada 3,790 milyar mobil cihaz kullanıcısının 1,968 milyarı ise sosyal medyayı mobil cihazlar üzerinden kullanıyor. Sosyal medya kullanıcılarının önemli bir kısmının mobil cihaz üzerinden sosyal medyaya ulaştığını gösteren bu rakamlar, 4.5G ile internete daha hızlı erişebileceğimizi dikkate alırsak; Ülkemizde 2016 yılı ve takip eden yıllarda mobil cep telefonlarının sosyal medya kullanımında daha çok tercih edileceğini göstermektedir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor