Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ozan BARDAKÇI
Ozan BARDAKÇI
366OKUNMA

Bayramda e-denetim olur mu?

Milli ve dini bayramlar resmi tatil oldukları kadar aynı zamanda turizmi canlandıran özelliğe de sahiptirler. Hele de hafta ortasına denk gelen dini bayramlarda tatil süresi dokuz güne uzayınca yerli turist sayısı katlanıverir.

Dokuz günlük tatillerde ülkemizin belli başlı yörelerinde dönemsel nüfus artabileceği gibi 10-15 bin nüfuslu, salatasıyla ünlü küçük turistik bazı Karadeniz beldelerimizde dönemsel nüfus 400-500 binleri bile bulabilir. Yeşile ve maviye hasret insanlar turistik beldelere akın edebilir.

Turizm; gezmek, görmek ve tanımaktır. Gezip görürken de para harcamaktır. Bu nedenle iktisadi bir faaliyettir. Niteliğine göre de emek yoğun bir iktisadi faaliyettir.   

Emek yoğun iktisadi faaliyetler özellikle hizmet sektöründe görülürler. Koca koca otomobiller, trenler ve uçaklar bile otomasyonla üretilebilirler ama yemek pişirme, çay demleme, boşları toplama, nevresim değiştirme gibi işleri hala insanlar yürütürler.  

İşin içine insan girdikçe emek yoğunluğu artar. Hele de ölçeğin genişlediği turizm gibi sektörlerde daha da artar. Haliyle işçinin çalışma saatinin ve/veya işçi sayısının artırması gerekir. Hele bir de resmi tatillerde çalışma ücreti ikiyle çarpıldığından sigorta priminin de ikiyle çarpılması gerekir. Bu nedenle bu sektörde faaliyet gösteren işyerlerinde Nisan/2024 dönemine ilişkin bildirimlerin öncekiler gibi olmaması beklenir.

Turizm sektöründe/bölgesinde faaliyet gösteren işverenlerin Nisan/2024 dönemi bildirgeleri kredi kartı harcamalarıyla eşleştirilip çift yevmiye kontrolü ile e-denetim yapılabilir. Bayramda çalışan işçinin bordrosu 30gün/asgari ücret (20.002,50 TL brüt) hazırlanamayacağından işçinin prime esas kazancının artması da sağlanabilir.

Kim bilir, belki bir bayram işçiye de güzellik yapılabilir…   

 

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor