Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

Özgür DEMİR
Özgür DEMİR
2359OKUNMA

İnternet Kavramı ve Türkiye'de İnternete İlişkin Düzenlemeler

ÖZET
İnternet, günümüzde tüm bireyler hatta nesneler için vazgeçilmez bir unsur olup, üretim ve hizmet sektörü için gerekliliğini her geçen gün daha da arttırmaktadır. İnternetin bir bölgede birkaç saat kesilmesinin, o bölge için adeta hayatın durması anlamına geleceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu kesintinin Ulusal ya da Global ölçekte yaşandığını düşünmek ancak kaos ya da kabus olarak nitelendirilebilir.

Bu çalışmada, internet dünyasının yapısına ve bu dünyanın kurallarını belirleyen düzenlemelere ışık tutulmaya çalışılacaktır.

Bu maksada ulaşabilmek için; öncelikle internet kavramının temelleri ve nasıl geliştiği, sonrasında ise internet dünyasının aktörleri ele alınacak, son olarak internete ilişkin düzenlemelere genel olarak yer verilecektir.

Anahtar Sözcükler
İnternet, İnternet teknolojisi, İnternete ilişkin düzenlemeler, İnternet suçları, 5651, internet süjelerinin yükümlülükleri.

GİRİŞ  

Ev veya işyerlerimizdeki bilgisayarlarımız ve her birimizin vazgeçilmezi cep telefonlarımızı kullanarak bilgiye erişim ve dosya alış verişi yapmak, artık çocuklar için bile sıradan bir hale gelmiştir. Esasen bahsedilen gelişmelerin geçmişi oldukça yakın döneme dayandığından gelişim inanılmaz hızla gerçekleşmekte, bu sebeple de bu yenidünyaya adaptasyon, çocuklardan ziyade yaşlılar için daha güç olmaktadır.

Her hangi bir cihazın insanlık için bu kadar hızlı şekilde bağlılık yaratması enteresandır. Kendinden önceki keşiflerden temel farklılığı; cihazların kolaylıkla bağlanabilirliğidir ve buna imkân sağlayan ise sürekli gelişen devasa internet ağıdır.

İnternet günümüzde tüm bireyler hatta nesneler için vazgeçilmez bir unsur olmuştur. İnternete erişim olmadan kişiler kendilerini mahallelerinde market, banka, okul, kütüphane olmayan ücra yerlerde yaşayan insanlar gibi kısıtlı hissetmektedir.

Benzer şekilde özellikle IoT denilen nesnelerin internetinin de yaygınlaşmasıyla, arabalarımız, buzdolaplarımız gibi alet, araç ve gereçlerimiz de internet olmaksızın istenildiği gibi çalışamayacaklardır. Bu gözle bakıldığında internet, üretimden tutun da hizmet sağlamak için gerekli temel üretim faktörleri arasında yerini her gün daha da sağlamlaştırmaktadır.

Elektrik de bizler için vazgeçilmez olsa da jeneratör veya alternatif enerji kaynakları ile geçici veya kısmi çözüm sağlanabiliyorken, internet dünyasının karmaşıklığı buna şimdilik müsaade etmiyor. Böyle olunca da internetin bir bölgede birkaç saat kesilmesinin, o bölge için adeta hayatın durması anlamına geleceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu kesintinin Ulusal ya da Global ölçekte yaşandığını düşünmek ancak kaos ya da kabus olarak nitelendirilebilir.

İnternet dünyasının yapısı ve bu dünyanın kurallarını belirleyen düzenlemeleri anlayabilmek için internet kavramının temelleri ve nasıl geliştiği, sonrasında ise internet dünyasının aktörleri bilinmelidir. İlk bölümde bu konular detaylı olarak ele alınacaktır. 

İnternet dünyasının kurallarını belirleyen düzenlemeleri anlayabilmek için ikinci bölümde; internet erişimi sağlayan işletmecilere yönelik piyasa düzenlemelerinin yanında kullanıcıların güvenle ve suç unsuru oluşturmadan internet kullanımlarının teminine yönelik hukuki düzenlemelere yer verilecektir.

BÖLÜM 1 – İNTERNET KAVRAMI  İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. Birbirlerine fiziksel olarak (kablolar, uydu bağlantıları, telsiz bağlantı vb) bağlı olan terminallerin (bilgisayar, telefon, tablet v.b.) geliştirilen bazı özel protokollerle (TCP/IP vb) aralarında bilgi paylaşımına (dosya alma/ gönderme, görüntülü görüşme vb ) dayalı aşağıda örnekleri verilen birçok işler yapabilmesine olanak sağlayan devasa bir ağdır.

İnternet Uygulamalarına örnekler:

  • E-Posta (Outlook, POP3, Yahoo, Gmail,vb.)
  • Web browser (Internet Explorer, Firefox, Google Chrome…)
  • Anlık Mesajlaşma (whatsapp,Yahoo IM, Microsoft Messenger, Gtalk,v.b.)
  • Sosyal Medya (Facebook, Instagram, Blogger, Linked In, vb.)
  • Sanal Portaller (e-Devlet,  v.b. Kişisel veri sorgulama uygulamaları)
  • E eğitim Platformları( Vitamin,Khan Academy, enocta, eba, v.b.)
  • Online alışveriş siteleri (morhipo, hepsiburada,morhipo,markofoni,v.b)
  • Online ilan verme ve arama siteleri (sahibinden, hürriyet/milliyet emlak vb)
  • Bankacılık işlemleri (İşCep, Garanti Cep v.b.)
  • TV platformları (Tivibu,Digiturk v.b)
  • Video platformları (youtube,vimeo,vb)
  • Haber paylaşım platformları( twitter v.b.)
  • Online oyunlar (Minecraft, Counter-Strike, pokemon go v.b.)
  • Bulut Depolama Uygulamaları (Dropbox ,Google v.b.)

Devamını okumak için tıklayınız

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor