Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ozan BARDAKÇI
Ozan BARDAKÇI
1999OKUNMA

Açıköğretim Deyip Geçme; Oku Sen Evladım!

Üniversite sonuçları açıklandı, kayıtlar da başladı. Sınava giren her gencin istediği olmadı elbette. İstediği yeri kazanan da oldu, istemediği halde giden de.

Bizim konumuz yerleşenler değil. Sınav sonucuna göre çeşitli sebeplerle yerleşmeyen/yerleşemeyenyetim erkek çocuklar. On binlerce 18-25 yaş arası erkek çocuktan söz ediyoruz.    

Sosyal güvenlik sistemimizde kız çocuklarının anne babasından aylık almasında şart çalışmaması ve bekar olması.

Erkek çocuklarında ise eğitim durumu yetim aylığı almasını belirliyor.

Erkek çocuklar 18 yaşını tamamlayana kadar her hangi bir şart olmaksızın yetim aylığı alabiliyor. Lise ve dengi eğitim görenler ise 20 yaşına kadar aylık alabiliyor. Yükseköğrenim gören yetim erkek çocuklar 25 yaşını tamamlayıncaya kadar aylık alabiliyor.

Bu nedenle anne babasının vefatından sonra aylık bağlanan erkek çocuklarının aylıkları yükseköğrenim okumalarına bağlı oluyor.

Gönü ister elbette, yetim erkek çocuğu işsizse 25 yaşına kadar aylık alsın

Kanun okuma şartı getiriyor. Aylığın devam etsin istiyorsan istediğin yeri kazanmasan da açıköğretim yazmakta fayda var.

Tabi bir de 18’inde üniversiteyi kazanıp 22’sinde bitirenler var, onlar da son sınıfta açıköğretimden bir bölüm yazıp üç dört sene daha iş bulana kadar anne babalarından aylık alabilirler.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor